GHIDUL CURSANTULUI
Pentru înscrierea la școala de șoferi este necesară prezentarea la sediul Școlii Alfa din Cluj-Napoca, având în original Cartea de Identitate și suma necesară pentru achitarea avansului aferent tarifului de școlarizare (verificați specificațiile de la categoria dorită).
Pentru a putea urma cursurile de pregătire a conducătorilor auto din cadrul școlii noastre este necesar să îndeplinești condiția de vârstă corespunzătoare categoriei dorite și să deții Carte de Identitate eliberată pe raza județului Cluj sau flotant valabil, eliberat de instituțiile de pe raza județului Cluj.
Are loc în sala de curs de la sediul Școlii de șoferi Alfa, din Cluj-Napoca.
Cursul de pregătire se desfășoară pe parcursul mai multor zile conform unui orar comunicat după înscriere. Numărul de ore diferă în funcție de categoria de permis auto și poate scădea în cazul deținerii unui permis de conducător auto la alte categorii.
Pregătirea teoretică este structurată astfel:
- legislație rutieră;
- legislație specifică;
- conducere preventivă și ecologică;
- prim ajutor;
- cunoașterea și întreținerea autovehiculului.
În ultima zi de curs se va face o Evaluare a cursanților, iar rezultatul va fi înscris în Carnetul Cursantului.
Pregătirea practică începe după finalizarea pregătirii teoretice și se desfășoară într-un număr de ore, respectiv, număr de kilometri, diferit de la o categoria la alta. Numărul total de kilometri necesari instruirii poate să scadă în cazul deținerii unui permis de conducător auto la alte categorii.
La cererea cursantului, se pot executa ore suplimentare pentru perfecționarea aptitudinilor de conducere a autovehiculelor, contra cost, conform tarifelor din tabel.
În cazul repetării probei practice a examenului, cursantul este obligat să mai execute încă 6 ore de condus înaintea reînscrierii la probă.
Pentru programarea la examen în vederea obținerii permisului de conducere, trebuie să întocmești dosarul personal cu următoarele documente:
- dosar plic;
- fișa de școlarizare cu avizul medicului (primită de la școală, la înscriere);
- certificatul de cazier judiciar în original (valabil 6 luni de la emitere);
- copie Carte de Identitate (C.I.);
- copie după permisul de conducere (după caz);
- chitanță eliberare permis – de la TREZORERIE, Poștă sau CEC cu achitarea taxei de permis în valoare de 68 LEI;
- *** pentru categoriile C, CE, D, DE se adaugă la dosar copie a permisului actual de conducere și copie după analizele medicale.
Taxa de procesare a dosarului este de 5 LEI și se achită la caseria școlii.
Programarea pentru susținerea examenului teoretic se poate face începând cu ziua următoare a finalizării dosarului de înscriere în secretariatul școlii.
Programarea pentru susținerea examenului practic în vederea obținerii permisului de conducere este condiționată de promovarea probei teoretice.
Pentru mai multe detalii urmărește pașii de mai jos.
** În cazul pregătirii simultane pentru mai multe categorii de permis auto va fii necesară întocmirea unui dosar pentru fiecare categorie și susținerea examenului pentru fiecare dintre categoriile alese, în ordine crescătoare. (ex. cat. C+CE – 2 dosare, 2 examene)
Examenul teoretic în vederea obținerii permisului auto
Începând cu ziua următoare finalizării și depunerii dosarului de înscriere în vederea examinării, la secretariatul școlii, se poate stabili ziua pentru susținerea probei teoretice.
Proba teoretică se desfășoară la sediu Școlii Alfa din Cluj-Napoca și este un test de tip grilă susținut în format electronic, pe calculator. Pe parcursul probei, candidații sunt supravegheați video.
La prezentarea pentru susținerea probei, candidatul va fi fotografiat – această poza va fi utilizată în cazul obținerii permisului de conducător auto.
*** ATENȚIE la aspect – pentru a evita respingerea de la proba teoretică este necesar ca aspectul actual fizionomic să corespundă cu cel din Cartea de Identitate. Atenție la modificarea culorii părului, diferențele notabile de lungime ale părului, prezența sau lipsa părului facial, semne distinctive, tatuaje… etc.
Examenul practic în vederea obținerii permisului auto
Participarea la proba practică este condiționată de promovarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere și se poate repeta de mai multe ori în termenul de un an de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică.
Proba constă în parcurgerea de către candidat, a unui traseu aleator, în prezența unui agent de poliție. Proba de traseu este monitorizată audio-video la toate categoriile de permis auto, mai puțin în cazul categoriilor de tip A.
În cazul nepromovării acestei probe, candidatul trebuie să se prezinte la secretariatul școlii noastre pentru a fi reintrodus în sistem. Pentru a putea reface înscrierea la o nouă probă practică este obligatorie efectuarea a 6 ore suplimentare de conducere.
Reînscrierea la proba practică se va fi condiționată de adeverința care să ateste efectuarea celor 6 ore suplimentare.